Norge - et slaraffenland for naturelskere
Back to blog

Norge - et slaraffenland for naturelskere

Plakater med motiver fra den norske natur, er en stor del af Plakatfars online plakatbutik. Ind til for otte år siden var Norge, for mig, bare et dyrt land fuld af bjerge, der grænser op mod Sverige og som tjener millioner på deres olie. Her mange år efter er Norge en af de vigtigste kilder til motiver til mine plakater. Landet har så meget smuk natur at det nærmest bare er at holde kameraet op i luften, og så knipse løs.

Mange ture til Norge

Vi havde i en årrække brugt Sverige som billig destination for skiferier, mens børnene var små. Tiden kom dog, hvor familien fik brug for større udfordringer i sneen, og jeg var fast besluttet på at vi skulle syd på, men med tre børn i vinterferien så det vældig dyrt ud, og det var som om at Norge ligger et stenkast fra danmark, hvilket var dejligt, når nu skiturene foregik i bil. Det endte med et billigt tilbud i Skeikampen, hvor vi med det samme kunne mærke at Norge har en hel særlig vild natur.

Det var en skøn tur til Skeikampen, og den var blot den første af efterhånden mange ture til Norge og den enormt smukke natur.

Efter den første tur, for ti år siden, er mange fulgt efter. Vores tur til Hemsedal, også kaldet nordens Alper, fik virkeligt vores øjne op for Norges storslåede natur, og efterhånden kunne vi ikke nøjes med, at opleve Norges sneklædte bjerge hvorfor vi har været tilbage både efterår og sommer.

langrendsløbere på hafjell i norge

Langrendsløbere på Hafjell

Efterår i Stavanger og omegn

En af de smukkeste ture fik vi i efteråret 2015. Det er ikke nødvendigt at tage til de nordøstlige stater i USA for, at opleve efterårets gule og røde farver for fuld power - en tur til Norge i samme periode er fuldt på højde. Vi brugte Stavanger som base for en miniferie med udflugter til nogen af de mange smukke landskaber i området, med Prædikestolen som det helt store mål, og det skuffede ikke. Det er et forholdsvis hårdt hike til toppen, men til gengæld er der belønning i form af den vildeste oplevelse, når man står helt ude ved kanten med frit fald på 600 meter, og den vildeste udsigt. Ud over Prædikestolen nåede vi også at cruise på Lysefjorden og bestige klipperne ved Månefossen.

prædikestolen set fra lysefjord

Prædikestolen set nede fra Lysefjord

Regnfuld sommer i Røldal

I sommeren 2016 vendte vi tilbage for, for første omgang opleve Norge om sommeren, og det blev den vådeste sommerferie vi nogensinde har oplevet, men den blev et orgie i naturoplevelser, og netop denne tur kom til at danne grundlag for opstarten af Plakatfar.dk, i det mange af motiverne er fra netop denne tur, som for alvor tændte mit hjerte for naturfotografering.

Vandreturen - eller nærmere sagt klatreturen - til gletscheren Folgefonna står stadig som en af de mest spektakulære og hårde ture, men som altid i Norge, er der belønning i form af en kæmpe naturoplevelse og en smuk udsigt. Skal du op og se Folgefonna, så sæt god tid af for det tager længere tid end du tror, at nå til toppen.

Ud over turen til Folgefonna nåede vi også forbi det buldrende vandfald Låtefossen, det smukt beliggende vandfald Vøringsfos, en vandretur til bunden af Bondhussøen samt en masse udflugter til Telemarken.

skyer over røldalsvatnet i norge

Flotte skyeformationer over Røldalsvatnet

Fisketur til Bergsjø

Senest har vi været afsted i sommeren 2018, hvor vi nok havde sidste chance for, at lokke yngste mand med på en sommerferie med "de gamle", og da vi sparede op til en tur til Australien i efteråret, faldt valget endnu en gang på Norge, hvor vi kunne kombinere fiskeri og min gamle drøm om, at køre en tur med Flåmsbanen. Togturen fra Flåms til Myrdal er kåret til en af verdens smukkeste togture, men vi syntes at 400 Norske kr. for 50 minutter op og ned af et bjerg, i et land hvor der er smukt over alt er en kende i overkanten.

At vi i Flåms så også oplevede lige præcis den masseturisme, vi som regel flygter fra, når vi tager til Norge, blev til fulde opvejet af turen op til udsigten ud over Aurlandsfjorden.

Fiskeriet foregik i søerne omkring Ål og Bergsjø, og i den uge vi var afsted fangede vi intet overhovedet, til gengæld koster det vanvittigt meget at fiske i de norske søer, som åbentbart ikke mere har naturlig forekomst af fisk, hvorfor det fungerer som en slags avanceret put and take, hvor der sættes fisk ud i søerne. Efterhånden som de så bliver fisket tomme, bliver det sværere og sværere at fange noget. Vi kunne så glæde os over, at de lokale heller ikke fangede noget.

Mens fiskeriet ikke gik så godt, så kunne vi nyde, den altid smukke natur, som også lagde motiver til nye plakater.

Udsigt over aurlandsfjorden i norge

Udsigt over Aurlandsfjorden

Vi skal afsted igen

Vi er helt sikkert ikke færdige med Norge og dets storslåede natur. Vi skal helt sikkert en tur til Nordkap inden for overskuelig fremtid, og jeg har også en stor drøm om, at komme op og se Atlanterhavsvejen. Derud over er der masser af skidestinationer vi endnu ikke har prøvet og vi vil også gerne se Trolltunga og sejle i og på de dybe fjorde osv. osv.

Plakater med motiver fra Norge

Den norske natur har ikke bare en stor plads i mit hjerte. Den fylder også meget i min butik Plakatfar.dk, hvor der er en afdeling for plakater med norske motiver. Så står du og mangler en plakat eller poster med et naturmotiv fra Norge, så er du velkommen til, at besøge min samling med norske naturmotiver - der er altid åbent.

Her kan du læse lidt flere rejsehistorier fra Norge?

spejlblank vandoverflade der spejler de omgivende norske fjelde

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.