Er du til historiske bygninger og gamle hyggelige og stejle brostensbelagte gader, så kan det godt være at Gamle Stavanger, er noget for dig. Men er en samling gamle hvidmalede træhuse, der ligger meget tæt, virkeligt et besøg værd?
Umiddelbart er svaret nej, men er du i Stavanger af andre årsager, så er det let at komme til, da området ligger tæt på byens centrum, og derfor kan være et udemærket mål for en rask gåtur. At det så også er en af de gratis oplevelser, er naturligvis et plus, i et land hvor ens surt sammenskrabede penge hurtigt får ben at gå på. Det er muligt at Gamle Stavanger for eksempelvis amerikanere, kan være et tilløbsstykke, men som dansker, der er vant til gamle købstæder hjemmefra, er der så uendeligt meget andet at opleve i Norge.
Hvad er Gamle Stavanger?
Gamle Stavanger, eller Straen som det også kaldes, består af 173 træhuse, der er bygget utroligt tæt på hinanden, for mange år siden. De er fra begyndelsen af det 18. århundrede, og næsten alle er små og malede hvide, enkelte har dog brudt traditionen og man kan nu finde huse i både blå og gule nuancer.
Faktisk havde vi ikke planlagt at bruge tid på, at se byen, på vores tur til Stavanger. Vi var der udelukkende for, at overnatte og have base for vores ture rundt til nogle områdets naturoplevelser, som der er mange af, men fordi Lysefjord Turbåd, havde solgt deres billetter to gange og efterlod os på kajen, hvor vi skulle slå noget tid ihjel, før der kom en ekstra indsat båd, endte vi i Gammel Stavanger kvarteret.
Det er ikke et must se, men hvis du er tæt ved det er et hyggeligt område med små træhuse meget tæt på hinanden. Du kan gå de smalle og nogle gange meget stejle gader, dækket af brostensten, og mellem husene kan du få et glimt af havnen.
Havde træhuse ikke været et normalt syn i de norske storbyer, så ville Gamle Stavanger nok være en oplevelse på linie med Nyboder i København, men overraskelsen ved, at se små træhuse i en norsk storby er altså til at overse. Men altså er du i byen og skal have brugt lidt tid, så gå en tur ud og nyd det gamle område, det kræver ikke meget tid.
Du kan sagtens få et enkelt eller to "Insta worthy" billeder, du kan ligge op på de sociale medier, men lad være med at sætte Gamle Stavanger som rejsemål.
Hvilke seværdigheder anbefaler vi så?
Norge er heldigvis meget andet end små træhuse. Norges natur er så uendelig rig på oplevelser, og ude i den norske natur, kan man som dansker få de vildeste oplevelser.
Vi har efterhånden været i Norge en del gange, og nyder hver gang turene og naturen i fulde drag. Uden for de norske byer er det nærmest bare at tage kameraet frem, og knipse løs - og vupti, så har du et smukt billede. Du kan se en del af vores billeder i vores galleri med plakater med norske motiver.
Er du blevet inspireret til, at læse lidt flere rejsehistorier fra Norge?
- Læs og se billeder fra vores vandretur op til Prædikestolen
- Læs og se billeder fra vores kravletur op til gletscheren Folgefonna
- Læs mere om hvorfor vi har forelskede os Norge og landets natur
- Vi tog Prosecco ruten - Uden at rører en eneste dråbe prosecco!
- København - Italien vores første langtur i Europa i elbil
- Hos PLAKATfar er vi eksperter i udsmykning af institutioner
- Guide til de mange plakatstørrelser og rammestørrelser
- Sådan kan plakater forvandle dit hjem - 10 tips fra PLAKATfar
- Rejseguide fra vores tur til Båstnäs Bilkirkegård
- Guide til ophængning af plakater og billeder
- Plakatfar udsmykker også institutioner
- Design din egen billedvæg
- Køb en ramme til din plakat og få gratis indramning
- Smart tip til at få store billeder, uden at betale en formue
- Farvesymbolik og farvers betydning
- Rejseguide fra vores vandretur til gletscheren Folgefonna
- Rejseguide fra vores foto tur til prædikestolen i Norge
- 5 bud på plakater, der hylder den danske sommer
- Prissammenligning af de billigste rammer til plakater og billeder
- Sådan sammensætter du let plakater og billeder
- Norge - et slaraffenland for naturelskere
- Gamle Stavanger - er det værd at rejse efter?
- Plakatserie fra Færøerne