Gratis levering i Danmark - 2-5 dage

Bliv klogere på de mange plakat- og rammestørrelser

Det kan være sin sag at finde plakater og rammestørrelser, der passer sammen, og hvis rammerne ikke skal vælte budgettet, kan det være noget af en jungle at finde ud af. Hvis du vil være godt forberedt til næste gang du er på udkig efter noget nyt til dine vægge, så læs videre i mit forsøg på, at udrede nogen af problematikkerne.

Disclaimer: Jeg har ikke noget med nogen af de firmaer jeg nævner i teksten, at gøre, ligesom jeg heller ikke indgår i nogen sponsoraftaler.

Plakater kan købes i et hav af forskellige mål, og hvis du ikke er opmærksom, kan du ende med at skulle investere i en dyr ramme til din nyindkøbte plakat.

Ud over der naturligvis er kvaliteten til forskel på dyre og billige rammer, så har det stor betydning om du kan købe netop den størrelse, du har brug for i butikker som Ikea, Flying Tiger, Føtex/Bilka (de har faktisk temmeligt mange forskellige) etc.. Det har også indflydelse på prisen, om du foretrækker glas frem for plexiglas, som mange rammer laves med i dag.

Ikea er helt sikkert et sted du kan få nogen af markedets billigste rammer. Inden for Ikea er der dog også stor kvalitetsforskel, der spænder fra de meget billige, hvor det er så som så med finishen til de lidt dyrere, hvor jeg syntes man, til prisen, får en ramme man kan være bekendt. Andre eksempler på butikker med billige rammer er Flying Tiger, hvor udvalget er meget begrænset og kvaliteten i den uambitiøse ende (de har dog som nogen af de få A3) og Harald Nyborg som kun gør det i aluminiumsrammer. Hvis du er vild med aluminiumsrammer har de et godt udvalg i størrelser. Jeg selv kan ikke fordrage aluminiumsrammer.

Føtex/Bilka har faktisk et temmeligt stort udvalg i størrelser. Vist nok kun et eller to designs, men de findes så i flere farver. Deres priser kan ikke matche Ikeas, men der er forholdsvis tilbud, og så begynder de at blive interessante.

Hvorfor kan det være så besværligt?

Som skrevet i indledningen trykkes plakater i et hav af forskellige mål. Du kan helt sikkert få en ramme til alle størrelser plakater, det er bare ikke sikkert at dem der forhandler billige rammer har valgt at føre det mål du lige står og skal bruge.

Nogen af De mest benyttede rektangulære plakatstørrelser i Danmark er:

13 x 18 cm
15 x 21 cm
21 x 30 cm, som svarer til A4 størrelsen (21,0 x 29,7 cm)
30 x 40 mm A3, som er 29,7 x 42,0 cm
A3+, som er 32,9 x 48,3 cm er et amerikansk mål
A2, som er 42,0 x 59,4 cm
50 x 70 cm
A1, som er 59,4 x 84,1 cm
61 x 91 cm
70 x 100 cm

Hvis jeg nu fortsætter med at bruge Ikea som eksempel, så har de valgt at føre rammer i flg. mål: 13 x 18 cm 21 x 30 cm, som svarer til A4 størrelsen (21,0 x 29,7 cm) 30 x 40 cm 40 x 50 cm 50 x 70 cm 61 x 91 cm 70 x 100 cm

I alle Ikeas rammer medfølger der et stykke passpartoutpapir - det er det hvide med en udskåret firkant - der passer til størrelsen mindre end selve rammen. Det vil sige køber du en 40 x 50 cm ramme, så passer passpartouten til 30 x40 cm, og så fremdeles. For at gøre forvirringen lidt større har en butik som Harald Nyborg rammer i 50 x 60 cm og 60 x 80 cm. Føtex/Bilka har også rammer i 60 x 80 cm og de har så suppleret med størrelserne 28 x 35 cm og 20 x 30 cm. Der er altså mange muligheder for, at finde præcist det du har brug for, men ind imellem kan man godt miste overblikket.

Og dog ..

Du kan, som skrevet, altid finde en ramme der passer, men nogen gange må du enten videre i din søgning efter en butik der har rammer i de rette mål, og de kan ind imellem være noget dyrere, eller du skal til at være kreativ med papir og hobbykniv, og selv skære en passpartout, der passer til din plakat og den ramme du helst vil have.

Hvad med Plakatfars størrelser

Hos Plakatfar kan du købe dine plakater indrammet til billige priser:
13x18, leverer jeg ikke ramme til 
21x30, ramme hertil 109 kr.
30x40, ramme hertil 119 kr. 
A3ramme hertil 119 kr. 
A3+, lidt sjældnere størrelse, men rammer kan fås hos Hennetec og BGA Nordic
50x70, ramme hertil 179 kr.
70x100, ramme hertil 359 kr.

Og husk nu, at rammen ikke altid behøves at passe præcis til din plakat. Der er mange muligheder for alternative måder at placerer sine plakater i rammer - og i øvrigt også uden rammer.   Nu er du godt rustet til næste gang du skal shoppe plakater, så du ikke ender med at have fundet en lækker ny plakat på tilbud, og efterfølgende skal ud og betale det dobbelte for rammen for, at få plakaten op på væggen.