Hvis man aldrig har hængt et billede eller en plakat op før, så kan det naturligvis være lidt uoverskueligt, at komme i gang. Og alt efter, hvilken type væg, du skal hænge dine billeder op på, er der da også forskellige udfordringer du skal være opmærksom på.
Kend din væg
Det er altid godt at tjekke, hvad den væg du skal hænge dine plakater op på, er lavet af. Alt efter hvornår dit hus er opført er væggene oftest lavet af mursten, beton, gips, træ, letbeton eller koks, og alt efter vægmateriale, er det vigtig at vælge den rigtige metode.
Kend dine rammer
Det er naturligvis også vigtigt at have styr på, hvilke beslag der er på dine rammer. Ligesom afstanden fra ophængningbeslaget på din ramme til væggen. Aluminiumsrammer har ofte større afstand til væggen end trærammer, og et har betydning for, hvordan krogen eller skruen monteres i væggen. Er der et eller to beslag. Måske er det en ældre billedramme, hvor det er en snor billedet skal hænge i.
Med klæbesømmenes udbredelse - du ved dem du sætter op med dobbeltklæbende tape - er det også vigtigt at kende vægten på dine rammer, da de ikke kan holde til så meget.
Kend dine beslag
Og endeligt er det godt at vide, hvilke muligheder du har inden for kroge, skruer, søm med videre, og ikke mindst, hvordan du monterer ophængsbeslagene på dine vægge.
Pyha for en indledning - er du med endnu?
Hæng på så skal jeg prøve at gøre det enkelt.
Der findes grundlæggende 4 typer beslag til dine vægge.
-
Kroge eller skruer, der skrues fast i væggen. De kan være lidt besværlige at arbejde med, da oftest skal bore. Til gengæld kan de bære meget høj vægt.
-
Betonkroge (de sælges under lidt forskellige navne), der fastgøres ved, at du hamrer de 3-4 små stålspidser ind i væggen. Som navnet antyder er de beregnet til betonvægge, og er egentligt smarte nok. Skal du have flere billeder til at hænge, lige, ved siden af hinanden er det dog vigtigt at du er omhyggelig, så krogene sidder i samme højde.
-
Klæbesøm der monteres på væggen ved hjælp af dobbeltklæbende tape. De burde hedde klæbekroge, men det dækker, som oftest, over håndklædekroge og lignende, der klæbes på væggen. Klæbesømmene er superlette at montere, men har deres begrænsninger i, hvor meget vægt de kan bære. En stor fordel ved klæbesømmene er, ud over de er lette at sætte op, også lette at fjerne igen uden du kan se, at de har været der. Det er jo nærmest genialt, hvis du bor til leje, og helst ikke vil lave huller i væggene.
- Alle mulige andre slags opslag, som eksempelvis et helt almindeligt søm, en sømkrog eller en såkaldt x-krog. De er alle sammen kendetegnet ved, at de bankes fast i væggen, og derfor er de kun brugbare i visse typer vægge.
Kan bruges i, næsten, alle typer vægge. Er der træ i væggen, kan den skrues direkte i. Er det Mursten eller beton, borer du et hul og indsætter en rawplug, hvorefter krogen skrues i.
Er tænkt til at hamre fast i betonvægge, men du kan i princippet hamre den fast i stort set alle overflader.
Kan monteres på alle faste og jævne overflader, som malede vægge og vægge med filt eller tapet, da du gør det med dobbeltklæbende tape.
Sømmes fast og er beregnet til bløde vægge, som gipsvægge og pudsede bræddevægge.
Der findes grundlæggende 2 typer vægge
For at vælge den rigtige ophængningsmetode, er det vigtigt at vide, hvad din væg er lavet af, og selv om det kan virke lidt uoverskueligt, så kan du få et hint ved, at vide hvilken type, væggen er.
Bærende vægge, der er med til at holde hele huset stabilt, og ofte med til at bære en eventuel overetage. En bærende væg er oftest lavet af et tungt materiale som mursten eller beton, men kan også være lavet af gipsplader på stålkonstruktion. Bærende vægge er “tykkere” end de lette vægge.
Lette vægge, som egentligt blot er med til at inddele huset i rum. De skal ikke andet end, stort set, holde sig selv, og derfor er de lavet af lette materialer som gips og træ. I gamle huse og lejligheder er de oftest lavet af slagger, eller puds på brædder. Lette vægge er smallere end bærende vægge.
Nu ved du lidt om hvordan du kan genkende de 2 grundtyper vægge, der er i din bolig.
Sådan vælger du ophængning efter væggens materiale
Bærende (tunge vægge)
Er det en bærende væg er den i nyere boliger, oftest af beton, og i ældre boliger oftest af mursten med puds på. Det gør egentligt ikke så meget om det er beton eller mursten. Dine muligheder er de samme. Du kan vælge at …
- bore et hul, indsætte en plug, som du skruer en krog eller en skrue i.
- hamre en betonkrog i. De kan også bruges på tegl med puds, men her skal du være lidt forsigtig, da pudsen kan være porøs.
- benytte klæbesøm, der sættes fast med dobbeltklæbende tape. Her skal du være opmærksom på, hvor meget vægt den enkelte krog kan bære.
Lette vægge
Er det en let væg er den i nyere boliger oftest med gipsplader eller af letbeton og i ældre boliger oftest af puds på brædder eller koks (slaggevægge, som blev brugt frem til ca. 1950).
Puds på brædder
Har du en væg med puds på brædder (ældre bygninger) er du bare heldig. Her kan du så let, som ingenting, skrue en krog eller skrue, gennem pudslaget og ind træet. Du kan også bage hamre et søm eller en sømkrog i. Det efterlader naturligvis et hul i væggen, så alternativt kan du benytte klæbesøm.
Gipsplader
Har du en væg med gipsplader er du også heldigt stillet, da de er lette at arbejde med. Den letteste metoder er nok, at bruge x-kroge, der sømmes fast med 1, 2 eller 3 søm, alt efter, hvor meget krogen skal bære. En anden metode, at bruge specielle gipsplugs, som du indsætter i væggen efter du har forboret - det er også meget let.
Gips på krydsfiner
Der findes en afart af gipsvæggen, hvor der er monteret en krydsfinerplade under gipspladerne. Hvis du har det, er du i himlen, for så kan du bare skrue løs, uden at skulle bore først. Du kan naturligvis også bruge x-kroge. Desværre kan det være svært at vide, om du har sådan en væg, før du har boret første gang.
Letbeton
Letbeton eller gasbeton, som det populært bliver kaldt ind imellem, er også meget lette at hænge billeder op på. Også her kan du benytte de såkaldte x-kroge, som monteres med stålsøm. Men du kan naturligvis også vælge at bore og skrue krog eller skrue fast i en monteret plug.
Koksvæg (slaggervæg)
Er det en koksvæg, du har med at gøre, skal du vide at det kan være svært sætte kroge fast i. Den simpleste metode, er lidt af et cowboydertrick, og her skruer du forsigtigt en gipsskrue i, uden at bore for. Den skal helst sidde der første gang, da den ikke kan holde til at blive skruet frem og tilbage, fordi koksen er meget porøs. Du kan også godt arbejde med huller og rawplugs - men vær forsigtig ;)
- København - Italien vores første langtur i Europa i elbil
- Hos PLAKATfar er vi eksperter i udsmykning af institutioner
- Guide til de mange plakatstørrelser og rammestørrelser
- Sådan kan plakater forvandle dit hjem - 10 tips fra PLAKATfar
- Rejseguide fra vores tur til Båstnäs Bilkirkegård
- Guide til ophængning af plakater og billeder
- Plakatfar udsmykker også institutioner
- Design din egen billedvæg
- Køb en ramme til din plakat og få gratis indramning
- Smart tip til at få store billeder, uden at betale en formue
- Farvesymbolik og farvers betydning
- Rejseguide fra vores vandretur til gletscheren Folgefonna
- Rejseguide fra vores foto tur til prædikestolen i Norge
- 5 bud på plakater, der hylder den danske sommer
- Prissammenligning af de billigste rammer til plakater og billeder
- Sådan sammensætter du let plakater og billeder
- Norge - et slaraffenland for naturelskere
- Gamle Stavanger - er det værd at rejse efter?
- Plakatserie fra Færøerne